Makanan Bernutrisi
  • Ambulans / Kecemasan
    +604 222 9199
  • Talian am
    +604 222 9111

Makanan Bernutrisi


Istilah ‘Makanan Bernutrisi’ merangkumi makanan yang dipercayai mempunyai manfaat yang baik terhadap kesihatan, melebihi nutrisi asas. Penyokong makanan bernutrisi mendakwa bahawa makanan jenis ini merangsang kesihatan yang optimum dan membantu mengurangkan risiko penyakit.

Makanan Bernutrisi

Istilah ‘Makanan Bernutrisi’ merangkumi makanan yang dipercayai mempunyai manfaat yang baik terhadap kesihatan, melebihi nutrisi asas. Penyokong makanan bernutrisi mendakwa bahawa makanan jenis ini merangsang kesihatan yang optimum dan membantu mengurangkan risiko penyakit.

Dalam artikel ini, kami berkongsi tentang beberapa makanan bernutrisi dan pengambilan yang disyorkan untuk jenis makanan tersebut.

Asid Lemak Omega 3: Asid lemak tidak tepu, Asid Eikosapentaenoik (EPA) dan Asid Dokosaheksanoik (DHA).

  • Asid lemak Omega 3 ternyata mengurangkan risiko kematian mengejut yang disebabkan oleh denyutan jantung tidak teratur dan sebab-sebab lain yang dialami oleh pesakit jantung.
  • Disyorkan: 2g hingga 4g setiap hari untuk mereka yang mengalami hipertrigliseridemia.
  • Sumber:  Walnut (¼ cawan = 2.3g), biji chia (1 sudu besar = 1.9g), salmon (75g = 1.9g), makerel (75g = 1g), minyak kanola (1 sudu teh = 0.6g).

Kacang (Kacang pokok dan kacang tanah)

  • Kaya dengan asid lemak tidak tepu, nutrien dan bahan-bahan bioaktif lain seperti protein, fiber, mineral, tokoferol, fitosterol dan bahan-bahan fenolik yang lain.
  • Disyorkan: 150g setiap minggu (30g untuk 5 hari setiap minggu) mengurangkan kolestrol secara purata sebanyak 5% dan mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak 37%.
  • Sumber: kacang badam, kacang brazil, biji gajus, walnut, kacang pistasio, kacang makadamia, kacang tanah dan kacang pekan.

Protein Soya: Protein yang ditemukan dalam kacang soya dan produk soya.

  • Kacang soya tidak mengandungi kolesterol, rendah lemak tepu dan merupakan satu-satunya makanan berasaskan tumbuhan yang mengandungi kesemua lapan asid amino yang diperlukan. Sumber yang baik untuk fiber,zat besi, kalsium, zink dan vitamin B.
  • Disyorkan: 25g/sehari mengurangkan 4-5% LDL-Kolesterol
  • Sumber: tauhu keras (1 ketul besar, 350g = 18g), tempe (90g = 13g), susu soya (1 cawan = 7g), edamame (½ cawan = 11g)

Sterol Tumbuhan: Ditemukan secara semula jadi dalam tumbuhan. Ia juga dikenali sebagai fitosterol.

  • Sterol tumbuhan mempunyai struktur yang sama dengan kolesterol badan sekali gus bersaing dengan kolesterol untuk diserap dalam sistem pencernaan. 
  • Disyorkan: 2g to 3g sehari mengurangkan LDL-Kolesterol sehingga 10%
  • Sumber: Kacang kuda (1 cawan = 0.24g), minyak jagung (2 sudu besar = 0.3g), susu yang diperkuat - Marigold HL dengan sterol tumbuhan (250ml = 0.83g), Anlene Heart Plus (4 sudu besar = 0.4g), Nestle Omega Plus (3 sudu besar = 0.6g),

Fiber dan Bijirin Tulen:

  • Fiber merangsang kesihatan perut dan mengurangkan risiko menghidap pelbagai penyakit kronik. 5 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran sehari memberikan kepada anda jumlah pengambilan fiber yang disyorkan. 
  • Disyorkan: 25 - 30g fiber sehari  (7 - 13g fiber larut)
  • Sumber fiber (fiber larut): Sayur-sayuran (½ cawan = 5g fiber), buah-buahan (1 hidangan = 4.4g fiber), kacang hitam (½ cawan = 15g fiber penuh, 3.6g fiber larut), ubi keledek (½ cawan = 2g fiber penuh, 1.8g fiber larut), buah avokado (½ biji = 6.5g fiber penuh, 2.1g fiber larut).

Beta Glukan: Fiber larut yang membentuk gel di dalam saluran pencernaan.

  • Beta glukan mengikat lebihan kolesterol dan bahan seperti kolesterol di dalam perut dan mencegah penyerapannya.  
  • Disyorkan: ≥ 3g mengurangkan LDL-kolesterol sehingga 5%
  • Sumber: emping oat (3 sudu besar oat mentah = 1g), barli (½ cawan dimasak = 3.5g), serbuk bran oat - BG22 (2 sudu = 3g), produk yang diperkuat seperti Nestle Omega Plus Milk dengan Oat (1 hidangan = 0.8g)

 


Hubungan kecemasan
Gleneagles Hospital Penang
Ambulans / Kecemasan
+604 222 9199
Pilih Hospital